Loading...
Aquebia quinata

Aquebia quinata

Opis:

Akebia je rod listopadnih penjačica , poreklom je sa prostora Japana i Kine. Veoma lepa i interesantnog izgleda, naraste u dužinu od 5-8m, često i duže, sve do 12m. Ima savitljivo drvenasto stablo iz kojeg izbija mnoštvo izdanaka.

Uslovi gajenja:

Nije zahtevna po pitanju zemljišta važno je samo da je zemljište dobro drenirano, dobro podnosi sunčane položaje, ali i senovite. Otporna je na niske temperature, a u područjima sa blagom zimom ponaša se kao zimzelena biljka. Samo mlade biljke je potrebno zaštititi od izmrzavanja.

Vreme cvetanja:

Akebia cveta od aprila do juna,lepim cvetovima koji su najčešće crveno-smeđi ili belo ružičasti, spojeni u male grozdove, mirišu na vanilu.

Upotreba:

Pogodna je za sve vrste vertikalnog ozelenjavanja.


Clematis x jackmanii

Clematis x jackmanii

Klematis

Opis:

Krupnocvetna, bujna, listopadna penjačica. Izuzetno lepa i atraktivna hibridna vrsta. Zavisno od hibrida cvetovi su raznih boja, od bele, preko roze, ružičaste, ljubičaste, do plave, ili višebojni.

Uslovi gajenja:

Orezuje se po precvetavanju, na kratko, pri čemu se najrazvijenije grane orezuju na duzinu od 15-20cm, dok se ostale potpuno odstranjuju. Najviše joj odgovara vlažno, bogato humusno zemljište. Površinu zemlje oko korena neophodno je zaštititi – malčirati, kako bi se biljka zaštitila - leti od suše, a zimi od izmrzavanja. Da bi se uspuzala neophodna je potpora (rešetka).

Vreme cvetanja:

Cveta od kraja juna pa sve do septembra-oktobra.

Upotreba:

Koristi se za ograde, pergole i druge vertikale.


Hedera helix

Hedera helix

Bršljan

Opis:

Zimzelena povijuša, 10-15m. Raste relativno sporo, ali je bujna i dugovečna.

Uslovi gajenja:

Uslove staništa ne bira. Jedino može da joj smeta kisela podloga (npr. fasade bojene bojama kisele reakcije i sl.), po kojoj neće da se penje. Odlično uspeva u dubokoj senci, ali i na suncu. Višebojni varijeteti u senci gube šare.

Vreme cvetanja:

Cveta u oktobru.

Upotreba:

Puže se uz podlogu i po zemlji, te je vrlo zahvalna za ozelenjavanje ograda i zidova koje treba trajno zamaskirati (naročito severnih i severoistočnih), kao i vlažnog tla u dubokoj senci, gde je travnjak teško održati. Tokom godina formira vrlo gusto zelenilo koje se teško odvaja od zida, pa ga je potrebno s vremena na vreme orezati, u martu, odmah posle pojave izbojaka, što je dosta jednostavno. Dobro raste čak i u malim žardinjerama, pa je zahvalna za balkone, terase i sl.


Lonicera caprifolium

Lonicera caprifolium

Orlovi nokti

Opis:

Poluzimzelena povijuša, izuzetno bujna, otporna na sve uslove sredine. Raste veoma brzo, do 5m u dužinu.

Uslovi gajenja:

Loniceri odgovara sunčan ili polusenovit položaj. U hladovini neće obilno cvetati, pa se samim tim na takvim mestima i ne preporučuje sadnja ove biljke. Bilo bi dobro da je samo koren biljke u hladu.

Vreme cvetanja:

Cveta maja - juna. Cvetovi su bledo žuti, veoma prijatnog mirisa, medonosni.

Upotreba:

Orlovi nokti zahtevaju oslonac za penjanje i uvijanje. Sadite je uz zid, ogradu, pergolu… Ako nema obezbeđen oslonac, biljka postaje veoma zanimljiv pokrivač tla, ona puže po zemlji.


Parthenocissus quinquefolia

Parthenocissus quinquefolia

Petoprsna lozica

Opis:

Veoma bujna listopadna puzavica izuzetno brzog porasta, za kratko vreme ozelenjava velike vertikalne površine.

Uslovi gajenja:

Ne bira uslove sredine. Dobro raste na sunčanim i senovitim mestima, kao i u gradskim uslovima.

Vreme cvetanja:

Jul-avgust

Upotreba:

Pogodna je za ozelenjavanje onih površina koje želimo da tokom zime ostanu slobodne, tj. nepokrivene. Najlepši ukras su krupni listovi koji u jesen dobijaju kao krv crvenu boju.


Parthenocissus tricuspidata

Parthenocissus tricuspidata

Troprsna lozica

Opis:

Slična predhodnoj vrsti, nešto sitnijeg lišća, zbog čega, iako jednako otporna, deluje znatno nežnije. Jesenja boja listova je od žute preko narandžaste, do crvene i ljubičaste.

Uslovi gajenja:

Brzorastuća je biljka. Uspeva na osunčanim i poluosunčanim pozicijama. Tolerantna na gotovo sve tipove zemljišta.

Vreme cvetanja:

/

Upotreba:

Pogodna je za sve vrste vertikalnog ozelenjavanja.


Tecoma radicans

Tecoma radicans

Tekoma

Opis:

Krupnocvetna, bujna, izuzetno snažna listopadna penjačica. Stablo može porasti u dužinu i do 15 m. Uz podlogu se penje vazdušastim korenčićima.

Uslovi gajenja:

Odgovaraju joj duboko, plodno i vlažno zemljište. Na siromašnijim ne dostiže svoju lepotu u potpunosti. Osetljiva je na mraz, mada izdržava temperature i do -20ºC. Dosta brzo raste i pokriva podlogu. Izuzetno snažan rast kontroliše se orezivanjem krajem zime na dužinu od 15-20 cm.

Vreme cvetanja:

Najveći ukras su veliki, narandžasti, trubasti cvetovi, koji se u velikom broju javljaju od jula do septembra.

Upotreba:

Koristi se za ozelenjavanje pergola, ograda, zidova, senica.


Wisteria sinensis

Wisteria sinensis

Plava kiša, Glicinija

Opis:

Drvenasta povijuša koja može da dostigne visinu od 6 do 20m, pa čak ima i primera gde je i viša od 20 m.

Uslovi gajenja:

Pogoduju joj sunčani do polusenoviti položaji. Zemljište treba biti plodno i propusno, uz često zalijevanje.

Vreme cvetanja:

Cveta maja-juna. Cvetovi su bledo ljubičasti ili beli (u našem rasadniku možete naći više varijeteta) i mirisni, u veoma krupnim, do 30cm dugim grozdovima.

Upotreba:

Smatra se najdekorativnijom puzavicom, pa se često sadi i sama, oblikuje kao žbun, ili čak uz potporni stub i kao manje drvo izuzetne "žalosne" forme.