OT Happyday - шаблон joomla Книги

ŽIVE OGRADE

katalog

ŽIVE OGRADE

Lepa i negovana živa ograda predstavlja pola vrta - negovan travnjak, dobro održavana živa ograda i nekoliko detalja mogu biti sasvim dovoljni da se u jednom manjem vrtu dobije kutak za odmor, opuštanje i uživanje. Pravilno formirana ograda ne samo što će ograditi, fizički izdvojiti i zakloniti prostor oko objekta od neželjenih pogleda, već će bitno poboljšati i mikroklimu u neposrednoj okolini. Visoke žive ograde, koje se mogu formirati do visine od nekoliko metara, prave h1ad, zaustavljaju vetar, sprečavaju prodiranje čestica dima i prašine, apsorbuju buku sa ulice...

Živa ograda može se formirati od jedne ili više vrsta biljaka. Može se formirati kao pravilan zeleni zid ili kao slobodnorastuća živica. Visine su od nekoliko desetina centimetara, kakve su bordure oko staza ili cvetnjaka, do nekoliko metara. Njome se mogu zameniti ograde od čvrstih materijala (zidane, žičane, metalne...), ili se biljke mogu, iz bezbednosnih razloga, sa njima kombinovati.

U našem rasadniku možete naci veliki broj cetinarskih i lišcarskih vrsta spremnih za formiranje visokih ili niskih živih ograda.