OT Happyday - шаблон joomla Книги

Šimširi

katalog

Buxus sp. - šimširi


Izuzetna zimzelena vrsta kojoj bi svakako trebalo posvetiti punu pažnju, pogotovo ako želite zelenu površinu čistih, geometrijskih formi. Iako raste sporo, to mu nije velika mana, obzirom na ostale osobine i sve mogućnosti koje pruža. Može da izraste do 3 m, ali kada je reč o oblikovanim formama, neophodno je održavanje oblika. Inače njegovu gustu, kompaktnu krošnju čine sitni, sjajni, tamno zeleni listići, u proleće jasno zelene boje. Ima izuzetnu regenerativnu moć, tako da podnosi jako orezivanje, što omogućava stvaranje najrazličitijih oblika. Spor rast ovde i nije mana, obzirom da on omogućava lako održavanje oblika. 

Izuzetno dugovečna vrsta, doživi i do 400 godina, što "zelene skulpture" čini umetničkim delima u pravom smislu reči. Veoma je otporan na uslove sredine. Dobro podnosi niske temperature, letnju žegu, dim, prašinu i gasove, sunčane položaje kao i duboku senku. Obzirom na skromne zahteve i izuzetnu izdržljivost, naročito prema suši i visokim temperaturama, u žardinjerama odlično uspeva, uz osnovnu negu. 

Od davnina se koristi za oblikovanje zelenih ograda i različitih ukrasnih oblika (topijarnih formi), od najjednostavnijih geometrijskih, do izuzetno složenih. Svojom tamno zelenom bojom stvara izuzetan kontrast sa vrstama svetlije boje lišća. Savršena je vrsta za upotpunjavanje čistih arhitektonskih formi, velikih zidnih površina i sl. Svakako primeren najatraktivnijim zelenim površinama.