OT Happyday - шаблон joomla Книги

Lipe

katalog

Tilia platyphyllos - krupnolisna lipa, rana lipa


Izuzetno moćno drvo, visine i preko 30 m, okrugle krošnje širine i do 20 m. Raste brzo i veoma je dugovečna vrsta. Listovi su krupni (prečnika do 15 cm), tamno zeleni, skoro okrugli, u jesen dobiju lepu žutu boju. Cveta krajem maja - početkom juna. Cvetovi su mirisni, medonosni i lekoviti. Nešto je osetljivija na mrazeve, naročito u mladosti, pa je u područjima gde postoji opasnost od kasnih prolećnih mrazeva bolje opredeliti se za srebrnu lipu (T. tomentosa). Zahteva nešto hranljivije zemljište. Najviše joj prija polusenka. Dobro raste na nagibima. Gradske uslove izuzetno dobro podnosi.

Koristi se za široke aleje, drvorede, i pojedinačnu sadnju na prostranim zelenim površinama. Zbog izuzetno velikih listova i otpornosti na aerozagađenja poželjna je sadnja na zelenim površinama industrijskih naselja, u zaštitnim pojasevima (zaštita od buke, prašine i sl). Koren je dobro razgranat i snažan, pa se može saditi na mestima gde je potrebno vezivanje zemljišta. 


    


 

Tilia tomentosa (Tilia argentea) - srebrna lipa, bela lipa


Drvo visoko do 30 m, široko piramidalne, guste i pravilne krošnje, širine do 20 m. Listovi su sitniji nego kod rane lipe - do 10 cm u prečniku, okrugli, tamno zeleni a s naličja beli, u jesen dobiju lepu žutu boju. Cveta u junu, posle rane lipe. Cvetovi su mirisni. Klimu našeg podneblja dobro podnosi. Odgovaraju joj laka, umereno vlažna i dobro drenirana zemljišta. Raste na osunčanim položajima. Dobro podnosi letnju žegu i sušu, ali i veliku vlagu. Odlično podnosi gradske uslove, a otporna je i prema većini vrsta insekata. 

Jedna je od najdekorativnijih lipa, kako zbog oblika i veličine krošnje, tako i zbog boje listova, srebrnasto bele s naličja. Podesna je za široke aleje, drvorede, i pojedinačnu sadnju na prostranim zelenim površinama. Poželjna u vetrozaštitnim pojasevima.