OT Happyday - шаблон joomla Книги

Javori visoke vrste

katalog

Acer campestre- klen


Do 15 - 20 m visoko drvo skromnih zahteva prema uslovima sredine. Krošnja širine do 10 m, tamno zelenih listova koji u jesen postaju jasno žuti, formira se gotovo od same zemlje. Veoma lepo izgleda i kada se krošnja okiti cvetovima, a kasnije svetlo zelenim plodovima. Kao domaća vrsta odlično podnosi klimu našeg podneblja. Dobro raste na skoro svakom hranljivom zemljištu sa dovoljno vlage. Zahteva osunčane položaje ili polusenku. 

Oblik i gustina krošnje čine ovu vrstu izuzetno pogodnom za formiranje visokih živih ograda, kakve se često sreću i vrlo su popularne na jugu Britanije. Inače se koristi i za grupnu i pojedinačnu sadnju, gde se takode postiže izuzetan dekorativan efekat.

 

     

     


 

Acer cappadocicum- balkanski javor


U postojbini, Maloj Aziji, raste do 20 m u visinu, sa prečnikom krune do 15 m. Za 5 godina dostiže visinu od 8 m. Krošnja je pravilno kuglasta, sjajnih, zelenih listova koji u jesen dobijaju izuzetno lepu krem žutu boju. Za razliku od većine drugih vrsta javora izuzetno dobro podnosi suvo zemljište. Dobro raste i na suncu i u zaseni. Otporan je na mraz i niske temperature. Obzirom na velicinu pogodan je za velike zelene površine i visoke drvorede.

 

    

    

 


 

Acer negundo- pajavac


Drvo visine do 15 m, širine krošnje oko 10 m. Veoma otporna i prilagodljiva vrsta, brzog porasta, guste krošnje svetlih listova koji s jeseni postaju jasno žuti. Najbollje raste na vlažnim, dobro dreniranim zemljištima, ali najbolje od svih javora podnosi siromašna, zaslanjena, kao i dugotrajnu sušu. Voli suncane položaje. Štetni gasovi mogu ga oštetiti, ali se vrlo brzo oporavlja. Dobro podnosi orezivanje. 

Izuzetno dekorativna vrsta za male vrtove, krovne bašte, za pojedinačnu sadnju na travnjaku, ispred zelenih masiva tamnije boje i sl.

 

      


 

Acer platanoides- mleč


Drvo visine oko 25 m, široke široko piramidalne krošnje širine 25 m, robusnog i snažnog izgleda. Veoma krupni, režnjeviti listovi s jeseni dobijaju jasno žutu boju, koja postepeno prelazi u narandžastu i crvenu. U aprilu ga krase žuto zelene cvetne rese. Izuzetno je otporan na zimske temperature i mraz u svim našim područjima. Zahteva sveže i duboko zemljište, ali toleriše povremenu sušu. Otporan je na aero zagađenje. Najbolje uspeva na osunčanim i polusenovitim položajima. 

Tamno zeleni listovi čine ga pogodnim za kombinovanje sa vrstama svetle krošnje. Efektan je kao soliter i u masivu, a posebno za visoke drvorede urbanih zona.

    

      


 

Acer platanoides 'Crimson King'Varijetet visine 15-20 m, širine krošnje 6-8 m. Najbolje uspeva na plodnom, svežem i dobro aerisanom zemljištu. Tamno purpurni listovi u jesen postaju smeđi. Najlepšu boju lista ima na osunčanim položajima.Upotreba kao kod osnovne vrste.

      


Acer pseudoplatanus- obični javorIzuzetno visoko drvo, visine i do 30 m, lepe, ovalne krošnje širine oko 20 m. Raste brzo. Krupni, režnjeviti, tamno zeleni listovi s jeseni dobijaju izuzetno lepu žutu boju. Kod nas je domaća vrsta, prilagođena klimi našeg podneblja. Najbolje uspeva na dubokom, plodnom i lakom zemljištu. Prija mu povećana vlažnost vazduha. 

Veliko drvo primereno svim velikim površinama gradskih i vangradskih sredina. Izuzetan kao soliterno stablo ili drvored, a u masivu može predstavljati izuzetnu pozadinu za manje vrste svetle krošnje. 

 

    


 

Acer rubrum- kanadski javor, crveni javor


Još jedna vrsta izuzetnih dimenzija. U domovini, severno američkom kontinentu dostiže visinu i do 40 m. U kulturi oko 20 m. Ovalna krošnja je nešto uža ili dostiže visinu. Listovi su režnjeviti, sa lica jasno zeleni, sa naličja sivi, u jesen dobijaju žutu boju koja kasnije prelazi u crvenu. Cveta aprila - maja, pre listanja. Iz crveno žutih cvetova razvijaju se koralno crveni plodovi. Izdržava zimske temperature i do -40ºC. Traži senovite položaje. Najbolje raste na nešto težem, ali propustnom zemljištu, mada podnosi dosta visok nivo podzemnih voda. Aero zagadenje mu ne smeta, kao ni vetar. Sušu ne podnosi. 

 

        

 


 

Acer saccharinum 'Pyramidale' - stubasti srebrni javor


Piramidalna forma, visine do 30 m, širine krošnje oko 25 m. Listovi su duboko režnjeviti, tamno zeleni, sa naličja plavkasto beli, u jesen zlatno žuti. Dobro podnosi mraz i zimske temperature našeg područja. Odgovaraju mu senoviti položaji na lakom, propustnom, neutralnom do kiselom zemljištu. Podnosi sušu, ali i vlažno zemljište, kao i aero zagadenje. Dobro uspeva na strmim terenima.
 

Pravi je izbor za velike površine, naročito one severno orjentisane ili na severnoj strani visokih zgrada. Formira upečatljive drvorede.

 

      

 


Acer saccharinum 'Pyramidale' - stubasti srebrni javorPiramidalna forma, visine do 30 m, krošnja skoro dvostruko uža nego kod osnovne vrste, oko 15 m. Traži uslove kao i osnovna vrsta. Pravi je izbor za velike površine, naročito one severno orjentisane ili na severnoj strani visokih zgrada. Formira upečatljive drvorede. Zbog uže krošnje pogodan i za manje površine.