OT Happyday - шаблон joomla Книги

Grab

katalog

Carpinus betulus - grab


Lišcar visine oko 20 m i širine krošnje do 15 m. Krošnja je gusta, objajasta, može se formirati od same zemlje. Lišće u jesen dobija zlatno žutu boju. Domaća je vrsta, te je veoma otporan prema mrazu. Zemljište ne bira, ali mu najviše prijaju laka. Izrazito kiselo mu ne odgovara. Raste na osunčanim i polusenovitim položajima. Dobro podnosi orezivanje. Otporan je na aerozagađenje. 

Dobro podnosi i orezivanje (odmah po precvetavanju), pa mu se veličina i oblik krošnje lako mogu kontrolisati. Čak se preporučuje jače orezivanje u prve 2-3 godine, kako bi se korenov sistem bolje razvio. Može se saditi i u veće žardinjere. 

Ima najveću primenu kod formiranja gustih živih ograda, koje se mogu orezivati u najrazličitije oblike. Splet gustih grana čini ga interesantnim i zimi, bez lišća. U njegovoj krošnji rado se gnezde ptice. 

      


 

Carpinus betulus 'Fastigiata'

Jedna od najčešće gajenih formi graba, grana usmerenih ka vrhu. Izdužena, objajasta krošnja veoma pravilnog oblika nešto je uža u odnosu na osnovnu vrstu. Koristi se kao i osnovna vrsta, ali obzirom da mu ne smeta orezivanje, veličina krošnje se može redukovati prema potrebi, pa se ova forma može saditi i na manjim zelenim površinama. Može se reći - idealan za visoke aleje.