OT Happyday - шаблон joomla Книги

Divlji kesteni

katalog

Aesculus hippocastanum - divlji kesten


Snažno stablo, visine i do 25 m i širine krošnje oko 20 m. Raste sporo. Krošnja je široko piramidalna u mladosti, da bi kasnije postala nešto okruglija. Krupni, prstasto složeni listovi čine gustu krošnju koju tokom maja krase izuzetno atraktivne, do 25 cm dugačke, uspravne cvasti od belih cvetova sa žutim i ružičastim mrljama. U jesen sazrevaju do 7 cm velike bodljive čaure sa krupnim semenom. Stvara duboki hlad. Dobro podnosi naše klimatske uslove. Zemljište ne bira, ali mu najviše odgovaraju duboka i hranljiva, srednje teška i umereno vlažna. Raste na osunčanim položajima ili u polusenci. Podložan je napadima lisnog minera. Velićina krošnje može se redukovati orezivanjem na samom kraju zime. 

Sadi se samo na većim zelenim površinama, kao soliterno stablo, u grupama ili u kombinaciji sa visokim četinarima. Formira lepe drvorede, ali se mora voditi računa o krupnim plodovima koji u jesen obilato otpadaju sa grana. Osim toga, snažno korenje može oštetiti okolne popločane, betonirane ili asfaltirane površine. Zato se ne preporučuje za sadnju uz same pešačke staze ili na parkinzima. Ispod njegove guste krošnje treba planirati isključivo vrste koje podnose senku. 

 

    

          


 

Aesculus x carnea 'Briotii' - crveni divlji kesten


Snažno stablo, visine oko 15 m i širine krošnje oko 10 m, ali raste sporo (oko 30 cm za godinu dana). Krupni, prstasto složeni listovi čine gustu krošnju koju tokom maja krase izuzetno atraktivne, do 30 cm dugačke, uspravne cvasti od ružičasto žutih cvetova. Krošnja je široko piramidalna u mladosti, da bi kasnije postala nešto okruglija. Stvara duboki hlad. Dobro podnosi naše klimatske uslove. Zemljište ne bira, raste čak i na krečnjačkim terenima, ali mu najviše odgovaraju duboka i hranljiva. Raste na osunčanim položajima ili u polusenci. Otporniji je na napade lisnog minera od običnog divljeg kestena. Veličina krošnje može se redukovati orezivanjem na samom kraju zime. 

Sadi se samo na većim zelenim površinama, kao soliterno stablo, u grupama ili u kombinaciji sa visokim četinarima. Formira lepe drvorede, ali se mora voditi računa o krupnim plodovima koji u jesen obilato otpadaju sa grana. Zato se ne preporučuje za sadnju uz same pešačke staze ili na parkinzima.