OT Happyday - шаблон joomla Книги

Ukrasne šljive

katalog

Prunus cerasifera 'Pissardii' (Prunus cerasifera 'Nigra') - crvenolisna šljiva


Niže drvo, visine - do 8 m, dosta pravilne, ovalne krošnje širine do 5 m. Može se oblikovati i u žbunastoj formi, sa više stabala iz osnove. Tokom celog vegetacionog perioda krasi je gusta krošnja purpurno crvenih listova, a već krajem marta i u aprilu javljaju se cvetovi tamno ružičaste boje. Krajem maja javljaju se i purpurno crveni plodovi prečnika do 2 cm. Najbolje raste na umereno vlažnim, dobro dreniranim, hranljivim zemljištima. Podnosi i teška i glinovita. Smetaju joj ekstremno suva ili ekstremno vlažna. Kao i većina vrsta obojenog lišća, raste na osunčanim položajima. U našem podneblju otporna je na mraz i niske temperature. Ne treba je orezivati, osim radi održavanja forme krune i odstranjivanja suvih, bolesnih ili oštećenih grana. 

Može se saditi i na manjim zelenim površinama. Pogodna za pojedinačnu ili sadnju u grupama, kao i za drvorede. Zbog boje krošnje koristi se kao detalj ili za različite koloritne kombinacije sa drugim vrstama. 

 

      


 

Prunus x cistena - crvenolisna trešnja


Izvanredno dekorativna hibridna forma listova intenzivne purpurno crvene boje i nesvakidašnjim ružičastim cvetovima, koji bogato okite krošnju tokom aprila i maja meseca. Sredinom juna sazrevaju i purpurni jestivi plodovi. Raste u formi malog drveta, visine 2 - 3 m i isto toliko široke krošnje. Izuzetno otporna biljka koja podnosi zimske temperature i do -40ºC. Dobro uspeva na svim tpovima zemljišta, čak i siromašnim, uz umerenu vlagu. Zahteva sunčane položaje. 

Idealna za pojedinačnu ili sadnju u grupi sa vrstama svetle krošnje. Dobro se uklapa i u slobodnorastuće ograde. Primerena je malim vrtovima kao detalj, kao i velikim površinama, čak i kao veća grupa kao tamna pozadina za detalje svetlije boje. 


      


 

Prunus serrulata 'Royal Burgundy' - crvenolisna japanska trešnja


Još jedan varijetet japanske trešnje, niže drvo visine 6 - 8 m i ovalne krošnje širine 3 - 6 m. Listovi su tokom cele sezone tamno purpurni, a već aprila - maja rascvetavaju se puni, mnogobrojni cvetovi intenzivno ružičaste bije, koji ostaju na granama veoma dugo. Otporna je na niske temperature do -29ºC. Najbolje uspeva na osunčanim položajima. Odgovara joj skoro svako zemljište, ali najbolje raste na hranljivom, lakom, vlažnom ali oceditom zemljištu. Dobro podnosi visoke letnje temperature, sušu i aero zagađenje. Izvanredno atraktivna biljka za sve zelene površine. Sadi se kao detalj pojedinačno na travnjaku, ili kao manja grupa, a u urbanim područjima može formirati izuzetne drvorede.