OT Happyday - шаблон joomla Книги

Javori - niske vrste

katalog

Acer davidii


Drvo visoko 10 - 15 m i gotovo isto toliko široko ovalne krošnje. Krupni zeleni listovi u jesen dobijaju žutu boju koja postepeno prelazi u crvenu. Tokom zime posebno je interesantna kora stabla i starijih grana, zelena sa vertikalno ispucalim belim brazdama, što može predstavljati zaista lep zimski detalj u vrtu. Cveta u aprilu, a bledo zelene cvetove smenjuju vrlo dekorativni zeleno crveni plodovi. Mlade grane su crvene. Dobro podnosi niske zimske temperature. Odgovaraju mu osunčani ili poluzasenjeni položaji. Najviše mu odgovara lako, dobro drenirano, duboko, hranljivo i vlažno, blago kiselo zemljište. Zahteva osunčane položaje ili polusenku. Sadi se najčešće u manjim ili većim grupama ili masivima. Na manjim površinama može i kao pojedinačno stablo. 


    


 

Acer ginnala


Malo drvo, visine 5 - 7 m i jednake širine gotovo pravilne okrugle krošnje. Može se formirati i kao visoki žbun, sa nekoliko stabala iz osnove. Lista veoma rano u proleće, a tamno zeleni, sjajni listovi u jesen poprimaju najlepše jesenje nijanse - od zlatno žute do koralno crvene. U maju se javljaju mirisni krem beli cvetovi, a tokom juna i jula sazrevaju ružičasto zeleni plodovi.Izuzetno otporan na niske temperature, izdržava bez oštećenja i do -40ºC. Odgovara mu skoro svaki tip zemljišta, osim ekstremno suvih ili vlažnih. Može se gajiti i u velikim žardinjerama. Najviše mu odgovara polu senka, ali raste i na osunčanim položajima. Jedna od najlepših vrsta za postizanje jesenjeg kolorita. Pravi izbor za manje površine u gradskim sredinama, kao efektan detalj, ili u grupi. 

 


                           


 

Acer negundo 'Aureomarginatum'


Nisko drvo, visine 3 - 5 m i isto toliko široke krune. Sadi se zbog višebojnih listova prošaranih mrljama zelene, žute i bele boje. Izuzetno je otporan na niske temperature (i do -45ºC). Prema zemljištu nema posebnih zahteva, ali najbolje raste u umereno vlažnom. Najviše mu odgovara polu senka, ali raste i na otvorenim položajima. U hladu će se boja listova sasvim izgubiti. 

Izuzetno dekorativna vrsta za male vrtove, krovne bašte, za pojedinačnu sadnju na travnjaku, ispred zelenih masiva tamnije boje i sl.

 


  


 

Acer negundo 'Flamingo'


Izuzetan varijetet šarenih listova, visine do 5 m (ređe do 8 m) i isto tolike širine krošnje. Može se formirati i kao visoki žbun, ali je kao drvo daleko atraktivniji. Mladi listovi javljaju se veoma rano i celi su nežno ružičaste boje, da bi kasnije, sazrevanjem, dobili zelene mrlje, a ružičasta boja postepeno prelazi u belu. Dobro raste na svim tipovima zemljišta, čak i na jako zbijenom, a smeta mu samo ekstremno suvo ili ekstremno vlažno. Izuzetno je otporan na niske temperature, kao i na aero zagađenje. Najviše mu odgovara polu senka. Dobar je izbor za male vrtove, ali i za terene sa teškim, glinovitim zemljištem ili rečne obale, gradske zelene površine sa gustim okolnim saobraćajem i druge prostore sa nepovoljnim uslovima, gde većina drugih vrsta teško opstaje.

 

 

  


 

Acer negundo 'Variegatum'


Po formi je sličan 'Flamingu', raste oko 5 m (ređe 7 - 8 m) u visinu, a isto toliko se širi i kruna. Zahteva iste uslove, odnosno ima minimalne zahteve. Jedina razlika je u boji listova, koji kod ovog varijeteta nemaju ružičastu nijansu, već su od izbijanja svetlo zeleni sa belim mrljama. Upotreba je kao kod prethodnih varijeteta vrste Acer negundo.

 

 

 


  


 

Acer palmatum 'Atropurpureum'- crveni japanski javor


Malo drvo, visine do 6 m i isto toliko široke krošnje. Osim izuzetno interesantne forme, koja ga čini lepim detaljem i u zimskom periodu, omiljen je i zbog boje listova, koji su odmah po nicanju purpurno crveni, da bi tokom leta poprimili crveno zeleni ton. U našem području otporan je na zimske temperature, ali može stradati od kasnih prolećnih mrazeva. Odgovara mu dobro drenirano, lako zemljište, blago kiselo, umereno do veoma vlažno. Smeta mu direktno sunce, a u hladu listovi gube boju. Grane su osetljive na vetrolome, pa ga zato treba saditi na polusenovitim, od vetra zaštićenim položajima. Orezivanje ne podnosi. Dozvoljeno je samo uklanjanje suvih ili oštećenih grana. 

Nezamenljiv je na svim atraktivnim zelenim površinama, od intimnih malih vrtova, do površina ispred ekskluzivnih javnih objekata. Sadi se kao detalj na travnjacima, pored vodenih površina, u alpinetumima, na mestima koja treba istaći i td.

  


 

Acer platanoides 'Drummondii'- šarenolisni mleč


Varijetet mleča visine 10 - 15 m, širine krošnje 4 - 6 m. Dugovečan je. Posebno su efektni veliki, režnjeviti, tamno zeleni listovi potpuno belog oboda. Najbolje uspeva na plodnom, svežem i dobro aerisanom zemljištu. Najlepši kontrast boja na listu ima na osunčanim položajima, mada podnosi i blagu zasenu. Efektan je kao soliter i u masivu, a posebno za srednje visoke drvorede urbanih zona.