OT Happyday - шаблон joomla Книги

ČETINARI ŽALOSNE FORME

katalog

Cedrus atlantica 'Glauca Pendula' - žalosni kedarForma namenjena ekskluzivnim površinama, sadnji na "udarnim" mestima i sl. Svakako vrsta koja će privući svačiju pažnju. Najlepše izgleda kada se grane, sa gotovo sasvim plavim četinama, spuštaju do zemlje, pa ga ne treba orezivti, osim u slučaju redukcije veličine pojedinih grana. To je razlog što ga ne treba saditi preblizu puteva i staza, kako ne bi ometao prolaz. Može porasti do 6 m u visinu i preko 3 m u širinu, što zahteva veći prostor. Inače, oblik mu se može formirati zahvaljujući dosta elastičnim granama u mladosti, pa se mogu dobiti i interesantne žbunolike forme. Starija stabla povijau se sma vrhom na dole. Pokazao se veoma uspešan na staništima širom Srbije. Voli svetao položaj. Veoma je otporan na na klimatske ekstreme, kao i prema bolestima i štetnicima. Voli sunčane položaje.
 


 

Cedrus deodara 'Feelin Blue' - polegli kedarVeoma interesantna forma, skoro polegla, plavih četina. Raste relativno brzo (oko 10 cm godišnje) i dostiže širinu do 2 m i maksimalnu visinu do 60 cm, pa se može koristiti i kao pokrivač tla, na kosinama, potpornim zidovima i sl... Može biti izuzetan detalj za vrtove malih površina. odgovara mu skoro svaka baštenska zemlja i osunčan položaj ili polusenka. Orezivanje grana se ne preporučuje, kako se ne bi narušio opšti izgled biljke. Jedino se mogu oprezno skraćivati pojedine grane, ukoliko je neophodno. Može se uspešno gajiti i u žardinjerama. 

 

 


 

Chamaecyparis nootkaensis 'Pendula' - žalosni pačempres


Izuzetno lepa žalosna forma, dosta nepravilnog piramidalnog habitusa, visine do 15 m. Raste dosta brzo, oko20   cm godišnje. Dugačke, visoke grane spuštaju se do same zemlje. Voli Voli duboka, glinovita, vlažna i propusna zemljišta i sunčane do polusenovite položaje. najčešće se koristi za soliternu sadnju na travnjacima.

 

 

 


Taxus baccata 'Dovastoniana Aurea' - žalosna tisaVeoma originalna žalosna forma, namenjena prvenstveno za soliternu sadnju na travnjacima velike površine. u početku raste sporo, oko 15-20 cm, a posle 10 godina i do 1,5 m godišnje. Može porasti do 8 m u visinu i isto toliko u širinu. Četine su izuzetno tamne zelene boje, dok s proleća niču mlade, zlatno žute boje. Tokom zime poprimaju smeđi ton. Poseban ukras su jarko crvene bobice. Može se koristiti i za izuzetno atraktivne žive ograde slobodne forme. Nešto je zahtevnija od osnovne vrste tise, tako da joj najviše odgovara vlažno, slabo kiselo zemljište i osunčani ili blago zasenjeni položaji. 

 

 


Potkategorije